Positieve groepssfeer

Een positieve groepssfeer krijg je door een positieve basishouding en die kan je de hele dag toepassen.

Vergroot positiviteit uit. Ik wees bijvoorbeeld op de regels en benoemde een regel die werd toegepast door de klas.

“Er staat dat we elkaar helpen, zijn jullie dat nu aan het doen? (Ja!)

Superfijn dat we ons zo goed aan de regels houden. Als je elkaar helpt hoef je het niet alleen te doen en dat kan heel prettig zijn. Wie ervaart het nu als prettig? (vingers omhoog) Nou, ik ervaar het ook als prettig, ik vind het fijn om in zo’n sfeer met jullie te werken.” Soms ging het gesprek dan iets verder maar dat hoefde niet.

Dit kan tijdens alle lessen, het kost hooguit 1 minuut en je lift de sfeer enorm.

Gewone dingen maakte ik ook bijzonder. Bijvoorbeeld als iemand tijdens mijn uitleg een gevallen gum van een ander opraapte en ik gewoon verder kon met de uitleg. Ik stopte dan toch even om te bedanken en uit te leggen hoe fijn het is dat ik rustig door kan gaan met mijn les. Daarmee beschreef ik voor de andere kinderen het proces in de hoop dat ze dit ook op gingen pakken. En dat lukte, soms op het overdreven af. Dan zagen ze elk stofje op de grond, bij wijze van spreken:) Mij maakte dat niet uit, ik liet de klas lekker oefenen in ‘sociaal’ zijn.

Dit soort zaken is vooral van belang in de eerste 6 schoolweken. (forming, storming, norming, performing, adjourning) Als je het dan goed op de rit hebt met je klas heb je daar het hele jaar profijt van. Uiteraard moet je het wel onderhouden, maar dat kost minder tijd.

Het oplossen van ruzies op een goede manier is ook ontzettend belangrijk. En daarnaast is het goed om te oefenen hoe je goed en gezellig speelt en samenwerkt en dat buitensluiten niet mag. Dit kan je prima oefenen met een groep. Beschrijf de processen die er gebeuren. Niet vanuit boosheid (als het fout gaat), maar vanuit vertrouwen in het leermoment. En geef niet op.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email