Een kijkje in het hoofd van iemand met autisme

Afgelopen week had ik een gesprek met een jonge vrouw die ik al een poosje ken en met wie ik een goede band heb. Haar kracht is dat zij ongelooflijk goed kan verwoorden welke processen er dagelijks in haar hoofd plaatsvinden. Terwijl we praatten startte ze met tekenen. “Kijk, dit is wat er speelt in mijn hoofd: chaos!”

Ze legt uit: “Bij alles wat er gezegd wordt denk ik erover hoe het bedoeld wordt en hoe ik moet reageren en of ik het goed begrijp. Vervolgens blijft het in mijn hoofd zitten en kan ik er niet veel mee. Als ik het dan probeer uit te leggen begrijpen mensen mij regelmatig verkeerd en dan blijft dat weer in mijn hoofd zitten. Er is dus geen moment rust. Als er teveel gebeurt wat overprikkeling veroorzaakt wordt de chaos nog groter. Jullie als ‘niet autisten’ denken dat wij geen inlevingsvermogen hebben, maar wij zijn de HELE dag bezig met proberen in te leven in jullie en het begrijpen wat jullie bedoelen. Dat is dodelijk vermoeiend.”

Ik vroeg aan haar of ze het goed vond dat ik dit op mijn website deelde en dat vond ze oké. Het is een poging om meer begrip te krijgen van wat het leven met autisme in kan houden.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email