Vastlopen met je opdracht als je autisme hebt

Ik maak regelmatig mee dat studenten met autisme vastlopen tijdens een opdracht. Ze willen die dan toch zelf oplossen en blijven erin hangen, niet in staat om door te gaan. Ik spreek met hen af dat ze, als ze dit door hebben, een stopwatch aanzetten met de tijd waarin ze het nog mogen blijven proberen van zichzelf. Wanneer de stopwatch afgaat en er is geen actie ondernomen vragen ze om hulp.

Uiteraard bespreken we van te voren wat het nut hiervan is: stilstand geeft geen groei. En iedereen wil groeien en beter worden en leren…… Het is belangrijk om dit goed te bespreken, om zo de intrinsieke motivatie op gang te krijgen. Ook het voortgangsproces moet gemonitord worden: we willen wel groei zien.

Mocht iemand niet uit zichzelf merken dat hij/zij vastloopt, is het belangrijk dat de leerkracht en/of iemand anders in de klas dit opmerkt en waarschuwt. Uiteraard met alle respect voor de persoon in kwestie!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email