Mijn persoonlijke tips voor het nieuwe schooljaar

Een nieuw schooljaar is voor iedereen spannend: leerling en leerkracht. Hoe zorg je dat het zo goed mogelijk verloopt? Hieronder vind je een aantal tips die mij enorm hielpen er een prettig en veilig jaar van te maken met de klas.

– start ALTIJD vanuit vertrouwen en geef dat mee aan de leerling.
– wees oprecht, eerlijk en bovenal jezelf.
– zorg dat elke leerling evenveel waarde heeft voor je, wees onbevooroordeeld. Op die manier kweek je ook een band met die
leerlingen waarbij dit niet altijd vanzelfsprekend is.
– Start vooral vanuit het positieve, maar wees ook meteen duidelijk in wat je verwacht. Stel dus grenzen, liefst met de groep.
– Start na elke berisping weer opnieuw, gebeurd is gebeurd. Als je blijft hangen in negatief gedrag gaat het niet beter
worden.Verwacht dit ook van de groep.
– Leer kinderen elkaars mooie/sterke kant te zien.

Zo zijn er nog veel meer tips om een goede start te maken. Ik vond dit in het begin niet altijd makkelijk, je neemt ook jezelf als mens mee. Maar vooral het loslaten van (negatieve) verwachtingen bij leerlingen heeft mij heel erg geholpen. Zoek naar de mooie kanten, kweek een band. En dan blijkt die leerling vaak zo leuk te zijn. En vaak ook opgelucht dat jij dit in hem/haar ziet.
Het zorgde er bij mij voor dat ik de laatste jaren vol vertrouwen aan het schooljaar begon. Wetende dat het ging lukken en fijn zou worden! Ik gun dit elke leerling en leerkracht.
Lukt het niet, wacht dan niet te lang met hulp inroepen. Hoe eerder we aan de slag gaan, hoe beter. En bedenkt: voorkomen is beter dan genezen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email