Melanchton

Werken op een vmbo is een heel andere tak van sport dan op het po of mbo. Het zit er tussenin. De mentaliteit van de leerlingen is wezenlijk anders. Dit zijn pubers en het is een uitdaging hen te motiveren. Maar dat vind ik juist het leuke. Hoe mooi was het toen afgelopen week twee leerlingen 3 uur lang op school waren gebleven, speciaal voor de leesles. ‘We vinden u zo’n fijne leerkracht’.

Elke week geven de leerlingen haarfijn aan wat ze geleerd hebben en dat is zo mooi om terug te horen. De leerkrachten op het Melanchton geven aan dat er bij de leerlingen die gebruik maken van Bijzonder Leeshuis vooruitgang te zien is, maar ook dat ze een andere manier van denken laten zien. Dat is een prachtig compliment voor ons allemaal. We zijn met vier bevlogen (ex) leerkrachten  die keihard werken om ongeletterdheid terug te dringen.

Toegegeven, het is best een uitdaging geweest om leerlingen te motiveren om te komen en te blijven komen. En dat is het nog steeds. Donderdag is hun vrije middag…. Maar langzamerhand beginnen we bekendheid te vergaren en ook op zo’n school moet je het van mond op mond reclame hebben. Zelfs pubers zijn bereid, als ze het nut ervan inzien,  een tandje harder te lopen voor hun eigen ontwikkeling.

Werken voor Bijzonder Leeshuis is een ontzettend leuke aanvulling op mijn andere werkzaamheden en verrijkt mijn kennis. Zeker wat betreft instructie geven, heb ik zaken bijgeleerd: kort en bondig, to the point, zeg datgene wat belangrijk is en essentieel voor deze vaardigheid. Geen rand- en/of bijzaken, hoe goed bedoeld ook. Ik ben wat dat betreft net een spons: altijd op zoek naar nieuwe kennis vergaren:)

Deel dit bericht